Koktel ili banket događaji – Kako isplanirati savršeno okupljanje?

Koktel ili banket događaji – Kako isplanirati savršeno okupljanje hero

Plani­ran­je oku­pl­jan­ja je iza­zo­van posao, a započin­je sa odlukom o samoj vrsti oku­pl­jan­ja – da li odabrati kok­tel zabavu ili ban­ket događaj? U prvom sluča­ju je reč o nefor­mal­nom oku­pl­jan­ju kod kog gosti sto­je za barskim stolovi­ma, često uz „dress code“, dok je ban­ket for­mal­ni­ji pa oku­pljeni ima­ju svo­ja mes­ta i sede za stolovi­ma.

Obe vrste mogu da posluže za razne povode – rođen­dane kom­pani­ja, slavl­ja, kor­po­ra­tiv­na oku­pl­jan­ja, družen­ja, kor­po žurke… i mogu mno­go da pomognu da se gosti lep­še prove­du, zabave i postigne pun efekat i cilj orga­ni­zo­vana proslave.

Šta je ban­ket događaj, a šta je kok­tel zaba­va i šta gosti mogu da očeku­ju? Koliko je teško orga­ni­zo­vati oku­pl­jan­je i u koju svrhu?

Odaberite savršeno mesto za oku­pl­jan­je, keter­ing, muziku, ali done­site i odluku o vrsti proslave jer vam može pomoći da sus­ret bude pun pogo­dak. Nas­tavite sa čitan­jem i pron­ađite odgov­ore na sve dileme.

Koktel ili banket događaji – Kako isplanirati savršeno okupljanje 1

Koktel zabava je neformalno okupljanje koje odgovara u gotovo svim situacijama

Reč je o orga­ni­zaci­ji događa­ja kod kog gosti sto­je tokom proslave za com­mu­ni­ty stolovi­ma ili drugim različitim vrsta­ma sa ili bez visokog seden­ja, uz prist­up mešan­im pići­ma i različitim vrsta­ma hrane.

Na ovaj način orga­ni­zaci­ja je lakša, kono­bari brže uslužu­ju goste, a i sami gosti se više druže, raz­go­vara­ju i men­ja­ju stolove. Barske sto­lice su uvek dobar izbor jer čak 20%-30% zvan­i­ca može da sedne u istom trenutku, a da to ne napravi gužvu u pros­toru.

Dres kod može i ne mora zahte­vati for­mal­no ode­van­je, ali oba prav­i­la će se uklo­p­i­ti uz kok­tel zabavu.

Najčešće se orga­nizu­je između 19h i 21h, pred­veče ili rano veče, a poš­to gosti nisu strik­t­no pozi­cioni­rani domaći­ni koriste pri­liku da ih dočeka­ju na ulazu i zah­vale se na odzivu. U koliko je u pitan­ju dnev­na var­i­jan­ta ili vre­menske pri­like to dozvol­java­ju često se orga­nizu­je i napolju, ali je jed­nako uspeš­na i u zatvorenom pros­toru.

Kok­tel proslavu karak­ter­iše služen­je hrane koja ne zahte­va upotre­bu kom­p­liko­vanog pri­b­o­ra pa se najčešće služe kanapei, fin­ger food i bite size hrana koja se može jesti u mal­im zalo­ga­ji­ma, bez upotrebe noža i kašike.

U pitan­ju je pass around uslu­ga gde gosti mogu sve vreme da uži­va­ju u raz­gov­oru i družen­ju dok kono­bari uslužu­ju na sup­ti­lan i nenametljiv način.

Relak­sir­a­juća atmos­fera je odlič­na za raz­menu poslovnih ide­ja, bol­je upoz­na­van­je kolek­ti­va, sarad­ni­ka, proslavu rođen­dana, ali i sve druge pri­like jer je omogućeno da se gosti druže, priča­ju sa više oso­ba, men­ja­ju lokaci­je…

Uz kvalite­tan odabir muzike postiže se pun efekat orga­ni­zaci­je pa je važno odabrati i muz­ič­ki žanr, da li će je izvodi­ti lajv bend, dj… Sit­ni­ca­ma će se kreirati savrše­na atmos­fera.

Orga­ni­zaci­ja kok­tel događa­ja je lakša, brža, jef­tini­ja i pred­stavl­ja najekonomični­ji način za orga­ni­zo­van­je nekog događa­ja.

Gosti su opušteni­ji i osim even­tu­alnog pro­toko­la za održa­van­je gov­o­ra i man­jih obraćan­ja, pa je zaba­va neposred­ni­ja i bol­ja.

Sa druge strane, pos­to­je i ograničen­ja kada je potreb­no uvesti for­malan ručak, sledi­ti pro­tokol i kada se gosti zbog svog položa­ja i god­i­na ne bi osećali pri­jat­no da sto­je čita­vo veče. Kok­tel oku­pl­jan­je kraće tra­je pa i to morate uzeti u obzir pri­likom odabi­ra.

Zato je u mnogim sluča­je­vi­ma najbolji izbor ban­ket koji ima i bro­jne druge pred­nos­ti zbog koga je prvi izbor za mno­ga oku­pl­jan­ja.

Koktel ili banket događaji – Kako isplanirati savršeno okupljanje 2

Banket – odličan izbor u mnogim situacijama

Ban­ket je for­mal­ni­ji način oku­pl­jan­ja kod god gosti sede za stolovi­ma, ima­ju svo­je mesto i zbog toga ima­ju pris­ni­ji odnos sa oni­ma koji­ma su okruženi. Ovak­va pri­li­ka se koristi i za servi­ran­je klasične večere koja će biti pravi pogo­dak za pot­puno uži­van­je svih gosti­ju.

Kli­jen­ti sami bira­ju spisak zvan­i­ca i određu­ju ras­pored seden­ja u skladu sa ras­pore­dom stolo­va u Sali.

Jed­nako se orga­nizu­je i za veću i za man­ju grupu lju­di i uvek je dobar izbor, a naroči­to je dobar izbor za jubi­larne rođen­dane kom­pani­ja, gala večere ili poseb­ne pri­like. Ban­keti su odlični i za nefor­mal­ni­je oku­pl­jan­je zaposlenih i/ili poslovnih part­nera onda kada je potreb­no ugos­ti­ti kli­jente.

Najčešći tip posluži­van­ja je šved­s­ki sto jer zvan­ice nisu uslovl­jene da jedu u određeno vreme, a event cen­tar može da orga­nizu­je posluži­van­je od čak 6 sati za kor­po­ra­tivne proslave i da svo vreme dop­un­ja­va i iznosi sveže pripreml­jenu hranu. Odlič­na je opci­ja ako pos­to­ji sop­stve­na kuhin­ja jer je tako hrana sveža i pripreml­je­na onda kada je dop­una potreb­na.

Na ovaj način posluži­van­je je moguće tokom čitavog vre­me­na tra­jan­ja proslave, a pri tome kono­bari donose i poslužu­ju goste koji ne žele da usta­ju i posluže se sami za šved­skim stolom.

Set meni ili posluži­van­je u fran­cuskom stilu je takođe jed­na od opci­ja kod ban­ket prosla­va koja podrazume­va posluži­van­je gosti­ju po pro­gra­mu iznošen­jem pred­jela, glavnog jela i dez­er­ta pa se gosti poslužu­ju uz pomoć fam­i­ly sti­la ili tan­jir servisa.

Ipak, bio da se gosti služe sa poslužen­ja koji je pred nji­ma ili ima­ju por­ci­je na svakom tan­jiru, ovo je ređe korišćen način jer gosti ima­ju hranu ograničeno vreme i svako poslužen­je je u vreme koje je u celoj sali isto.

Meni može biti raznovrstan i sadržati topla i hlad­na pred­jela, topla glav­na jela, a i izbor pića dozvol­ja­va izbor najra­zliči­ti­jih toplih i hlad­nih nap­i­ta­ka koji se ukla­pa­ju u vrstu orga­ni­zaci­je.

Prosla­va tra­je duže, ako pri­li­ka dozvol­ja­va tre­ba odvo­ji­ti i pros­tor za igru, ali i deo za nefor­mal­no oku­pl­jan­je koje je obično uz šank ili poseb­no odvo­jene barske stolove. Uz to, može se orga­ni­zo­vati i lounge mom­e­nat sa kok­tel stan­i­com, vis­ki stan­i­com, tom­pus stan­i­com i sličn­im opci­ja­ma za veće uži­van­je svih oku­pljenih.

Što je događaj veći to je orga­ni­zaci­ja složeni­ja. Važno je spo­ji­ti goste koji ima­ju slič­na intereso­van­ja, zah­val­i­ti im se na ulazu ili kas­ni­je poseti­ti duž stolo­va. Pun pogo­dak je i kada kom­pani­ja pripre­mi čak i sim­bolične pok­lone koji goste čeka­ju na stolovi­ma ili se dele na izlazu.

Orga­ni­zaci­ja je sku­pl­ja, ali nema greške bilo da se prosla­va pravi u zatvorenom ili otvorenom pros­toru.

Koktel ili banket događaji – Kako isplanirati savršeno okupljanje 3

Odabir mesta proslave je ključan za dobru organizaciju

Nisu sve lokaci­je pogodne za ban­ket ili kok­tel oku­pl­jan­je kako zbog samog ter­e­na, veličine pros­to­ra, ali i mogućnos­ti orga­ni­zaci­je.

Zbog toga je najbol­je kada se obezbe­di Event cen­tar za orga­ni­zaci­ju različi­tih događa­ja i koji može da se pri­lago­di vašim žel­ja­ma, bro­ju gosti­ju i olakša orga­ni­zaci­ju koja ni malo nije jed­nos­tavna.

Lokaci­ja pred­stavl­ja važnu kariku pri odluči­van­ju o rez­er­vaci­ji pa i o tome tre­ba vodi­ti raču­na. Nije isto kada se sala nalazi u cen­tru gra­da i lako je dos­tup­na koli­ma ili tak­si­jem za 10ak min­u­ta vožn­je i kada je izvan gra­da pa je orga­ni­zaci­ja dolas­ka i odlas­ka kom­p­liko­vana i sku­pa.

Zatražite ponudu za orga­ni­zaci­ju proslave – i neka vam saveti stručn­ja­ka pomognu da done­sete odluku da li da orga­nizu­jete for­mal­nu ili nefor­mal­nu zabavu, ali i kako da sprovedete sve što ste zamis­lili što nije ni malo lako ako takve zabave nika­da niste orga­ni­zo­vali samostal­no.

Ozbiljni event cen­tri bi tre­ba­lo da ima­ju svog event menadžera koji pomaže i usmer­a­va real­izaci­ju događa­ja, a vama će pomoći i oko plani­ran­ja i kon­t­role troško­va tokom odluči­van­ja.

Pratite naše savete, uzmite u obzir obe vrste pri orga­ni­zaci­ji i pron­ađite lokaci­ju na kojoj možete da slavite. Stručne osobe mogu da vam pomognu, ali i sami možete da izvedete čitavu orga­ni­zaci­ju.

Vaše je da odlučite pro­tokol zabave, koliko gosti­ju imate i da odaberete ponudu uz pomoć event menadžera, osta­lo je na event cen­tru koji za vas orga­nizu­je proslavu. Bilo da je ban­ket ili kok­tel zaba­va – biće savrše­na jer ima savršenu orga­ni­zaci­ju.

Kakvu zabavu želite da orga­nizu­jete? Za koliko oso­ba? For­mal­na ili nefor­mal­na? Odgov­ori na pitan­ja će vam pomoći da done­sete najbol­je odluke za savršeno oku­pl­jan­je koje se pamti!

×